Brokuł i kalafior pod beszamelem

0 (0 ocen)

Zapiekane warzywa na kolację lub do obiadu

Składniki:

  • 1 maly brokuł
    1 mały kalafior
    sos beszamelowy:
    2 lyzki masla
    2 łyzki mąki
    1-1,5 szkl mleka
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
    Ponadto:
    2-3 łyzki startego sera Tylżyckiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Brokuł i kalafior pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior i brokuł opłukać,podzielić na różyczki.Warzywa obgotować 2-3 min w lekko osolonej wodzie.Po ugotowaniu odsączyć z wody.W rondelku rozpuścić masło dodać mąkę wszystko zamieszać .Do m,asy dodawać małymi porcjami mleko i mieszac trzepaczka rózgową aby nie powstały grudki!(sos ma mieć konsystencje gęstej śmietany doprawić solą,pieprzem gałką.Na koniec dodać ser i mieszać aż się rozpuści
  • 2. Naczynie do zapiekania posmarować masłem wyłożyć warzywa,polać sosem.Zapiekać w piekarniku ok 20-30 min w temp. 180 st.C

Porady

Na pięć minut przed wyjęciem warzyw z piekarnika można je posypać jeszcze odrobiną sera.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować