Ekspresowe pączusie na serku homogenizowanym. Do ich przygotowania użyłam waniliowego serka Danio, który nadaje się doskonale, ponieważ jest dosyć gęsty.
Składniki:
Ciasto:
400 g serka homogenizowanego, np. Danio
350 g mąki pszennej+ odrobina do podsypywania
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki cukru
1 łyżka spirytusu
szczypta soli
Dodatkowo:
olej rzepakowy do smażenia
cukier do obtoczenia
Błyskawiczne pączusie serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wszystkie składniki dobrze wymieszać do połączenia. Podsypując mąką, formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego (można pomóc sobie łyżką, np. do lodów. Ciasto będzie rzadkie. Nie przejmujcie się, jeśli pączki nie będą idealnie okrągłe- moje też nie były ;)).
2.Kulki smażyć na rozgrzanym do 175 st.C oleju ze wszystkich stron, aż będą złociste. Odsączać na papierowym ręczniku. Jeśli nie posiadamy termometru, możemy wrzucić do oleju kawałek ciasta. Jeśli od razu wypłynie i zacznie się rumienić- temperatura jest za wysoka. Jeśli natomiast kawałek ciasta pozostanie na dnie i po upływie 1-2 minut nadal nie wypłynie- temperatura jest za niska. Wrzucone ciasto powinno po około minucie wypłynąć na wierzch i powoli zacząć się rumienić.
Komentarze