Bliny pszenne z porzeczkami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Moja babcia która pochodziła z miejscowości Zachajki na terenie Rosji ,robiła pyszne bliny i twierdziła,ze dobre bliny po usmażeniu mają jakby koronkowy rysunek ,mi niestety taki nigdy nie wychodzi .

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 2 szklanki
    - mleko: 2 szklanki
    - drożdże: 1.5 dekagrama
    - Jajko: 1 sztuka
    - cukier: 1 łyżka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - masło-stopione: 2.5 łyżki
    - olej do smażenia: 2 łyżki

    - jogurt waniliowy: 0.5 litra
    - porzeczki czerwone i czarne (moje były mrożone): 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bliny pszenne z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać .
    Połowę mleka podgrzać i rozpuścić w nim drożdże,dodać żółtko,cukier i sól,dokładnie wymieszać i dosypać mąkę ,dokładnie wymieszać ,aby nie było grudek.Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto wymieszać, dodać stopione masło, resztę mleka(podgrzane)oraz pianę z białek .Wszystko delikatnie wymieszać i odstawić do ponownego wyrośnięcia .
  • Bliny pszenne 2. Patelnię dobrze nagrzać ,posmarować lekko tłuszczem i smażyć jak naleśniki .
    Podawać na gorąco polane jogurtem lub kwaśną śmietaną oraz posypane owocami .
  • 3. Bliny należy smażyć zaraz po drugim wyrośnięciu ciasta bo jeśli ciasto będzie "przerośnięte' to bliny będą blade i kwaśne .Przed smażeniem ciasta nie można zbyt energicznie mieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Rosyjska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować