Bardzo smaczne, orzeźwiające ,pięknie wyglądające na stole ciasto.Polecam zwłaszcza na uroczystości dla dzieci.Dzieci uwielbiają bowiem żelki, widok takiego ciasta zachęci każdego do posmakowania.
Składniki:
BISZKOPT
4 jajka
1/2 szk.cukru
1/2 szk.mąki tortowej
1/2 szk.kartoflanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
1 łyżka oleju
1 łyżeczka kakao
- szczypta soli
SKŁADNIKI DO PRZYGOTOWANIA WARSTW
200 ml.dżemu z jeżyn lub czarnej porzeczki
500 ml.słodkiej śmietany 36
2 galaretki cytrynowe
1 galaretka agrestowa
1 galaretka niebieska
30 dkg.miękkich żelek w kształcie rybek
4 śmietan fix
8 tartaletek mini / małe babeczki do nadziewania o średnicy 5 mm./
15 dkg.borówek amerykańskich
1 mała kiść winogron różowych
1 mała kiść winogron zielonych
12 szt.moreli suszonych
6 rurek waflowych bez nadzienia
- kilka listków melisy do dekoracji
Błękitna laguna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.Ciągle ubijając wsypać cukier.Dodać żółtka wymieszane z olejem i octem.Zmniejszyć obroty miksera ,wsypać porcjami wymieszane i przesiane przez sito obie mąki z proszkiem do pieczenia.
2.2/3 ciasta wyłożyć do tortownicy kwadratowej o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Do pozostałego ciasta wsypać kakao,wymieszać i polać nim białe ciasto.Za pomocą patyczka od szaszłyków delikatnie wymieszać z ciastem białym aby powstało marmurkowe ciasto.
3.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec 30 min.Przestudzić.
4.Przestudzone ciasto przeciąć na połowę.Dolną część ciasta ułożyć w tortownicy,posmarować dżemem.
5.Drugą połowę ciasta przeciąć jeszcze raz na połowę i jedną częścią przykryć dżem.
6.W cieście ponacinać nożem małe otworki i włożyć w nie część żelek.
7.Zalać warstwą śmietanową.0,25 l. śmietany ubić na sztywno z 2 śmietan fiksami,połączyć z przestudzoną jedną galaretką cytrynową rozpuszczoną w szklance gorącej wody.Przykryć trzecią częścią biszkoptu.
W każdym rogu wbić w ciasto po 3 rurki waflowe,po bokach ułożyć pokrojone w ćwiartki i połówki winogron i wstawić do lodówki na 10 min.
8.Pozostałą śmietanę ubić z śmietan fiksami i połączyć z przestudzoną drugą galaretką cytrynową.Wylać na ciasto.wdusić w śmietanę babeczki do 3/4 wysokości.Każdą babeczkę nadziać borówkami,winogronem i połówkami moreli.Na pozostałej warstwie śmietany wdusić pozostałe rybki i ułożyć dekoracyjnie owoce.Wstawić na 10 min do lodówki.
W 300 ml. gorącej wody rozpuścić galaretkę agrestową i tężejącą polać owoce w babeczkach i część pozostałej powierzchni ciasta.
9.Całość zalać tężejącą galaretką niebieską rozpuszczoną w 400 ml.gorącej wody.
Komentarze