Blok z bakaliami

4.5 (162 ocen)

niezapomniany smak dzieciństwa

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
    1 kostka margaryny
    1/2 szklanki wody
    2 czubate łyżki kakao
    1 cukier waniliowy
    3 szklanki mleka w proszku
    2 paczki herbatników
    2 szklanki orzechów (wyłuskanych)
    50g rodzynek
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery

Blok z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę, cukier, kakao, cukier waniliowy i kakao zagotowujemy razem i studzimy. Do zimnej masy dodajemy mleko w proszku, orzechy, rodzynki i pokruszone herbatniki - dobrze jest to wszystko dodawać stopniowo, podczas mieszania masa twardnieje i coraz trudniej jest ją wyrabiać.
  • 2. Wymieszaną masę wkładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Porady

UWAGA!!! Masy nie wolno podgrzewać po dodaniu mleka w proszku - w wysokiej temperaturze zamieni się ono w mleko płynne, a blok nie stężeje:(

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować