Blok czekoladowy bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy cały litr mleka,dodajemy cukier,kostkę masła lub margaryny,
czekamy aż margaryna się rozpuści i mleko zagotuje,kiedy wszystko się połączy dodajemy kakao,
mieszamy by nie było grudek,dosypujemy stopniowo cały czas mieszając kaszę manną by nie zrobiły nam się
grudki,kiedy wszystkie składniki mamy już w środku gotujemy 5-10min cały czas mieszając by cała masa nam zgęstniała.
Gorącą masę przekładamy do foremki wyłożonej już wcześniej herbatnikami,na taką gorącą masę wykładamy
kolejną warstwę herbatników troszeczkę je dociskając.
Tak przygotowany blok czekoladowy odstawiamy do lodówki na 2godziny by ostygł.
Smacznego!:)
Porady
Do bloku czekoladowego można zrobić polewę czekoladową potrzebujemy 1,5 tabliczki czekolady i większą łyżkę masła wszystko to roztapiamy i polewamy nasz blok:)
Komentarze