Jest wyśmienity i lekko miękki. Wspomnieniami sięga do lat dzieciństwa :)
30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
kostka margaryny Kasia
pół szklanki wody
szklanka cukru
3 łyżki kakao
0,5 kg pełnotłustego mleka w proszku
2 paczki herbatników
kilka biszkopcików
kilka pianek jo-jo
bakalie:
morele
rodzynki
żurawina
ryż preparowany
cukierki z galaretką (uwielbiam)
i co tylko macie jeszcze.
Blok czekoladowy z bakaliami na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Różne bakalie i ciasteczka kroimy na mniejsze kawałki lub pozostawiamy w całości.
2.mleko w proszku.
3.Wodę z cukrem i margaryną rozpuścić w garnuszku.
Jak się rozpuści dodać kakao i mieszać aż się połączy.
Następnie wsypać mleko w proszku i wymieszać, żeby nie było grudek. Lekko przestudzić.
4.Następnie dodajemy połamane herbatniki ,pianki, bakalie itp. mieszamy.
5.Blachę keksówkę wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową i wyłóż masę, dociskając zwilżonymi dłońmi.
Wstawić do lodówki, aby masa zastygła.
6.Po schłodzeniu wyjmujemy z formy i odwijamy z folii.
7.Kroimy w plastry.
Porady
Zawsze robię ten przysmak jak mi zostaje dużo bakalii i pokruszonych ciastek.
Komentarze