Bounty - placek czekoladowo-kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem i kakao. Białka ubić na sztywną pianę. Ubijając dodawać partiami cukier, a następnie po jednym żółtku. Następnie do masy dodawać po łyżce mąki z kakao i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub szpatułką.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( 22x34). Piec ok 30 minut w temp 170 stopni. Odstawić do wystudzenia.
2.Zagotować 2,5 szklanki mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać wiórki kokosowe i gotować przez 15 minut bardzo często mieszając. Dodać masło i zaczekać aż się rozpuści. W pozostałym mleku ( 0,5) rozpuścić budyń, dodać go do masy kokosowej, dokładnie wymieszać i zagotować. Odstawić do wystudzenia.
Wystudzoną masę wyłożyć na wystudzony biszkopt.
3.Czekolady pokruszyć i rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z masłem. Dokładnie wymieszać. Polewę wylać na cisto i wyrównać. Ciasto odstawić do schłodzenia. Smacznego :)
Komentarze