botwinka na zimę

4.5 (190 ocen)

Kto powiedział, że botwinka jest zupą sezonową? Zamknij jej smak w słoiku i delektuj się jej smakiem w zimę !!

Składniki:

  • Botwina
    marchew młoda ( ok 3-4)

    Na 1,5 l zalewy:
    1,5 gorącej wody
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka octu
    2 szczypty soli
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Botwinka Przetwory

Botwinka na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy. Burczaki i marchew obierammy
  • 2. Buraki z botwiny kroimy w plasterki wraz z łodygami i liśćmi które kroimy w paski.
    Marchew kroimy w plasterki
  • 3. Pokrojone warzywa wrzucamy do garnka
  • 4. Warzywa zalewamy wodą na zalewe tak by zakryło warzywa i delikatnie pływały dodajemy reszte składników zalewy.
    Całość gotujemy 20 min bez przykrycia
  • 5. jeszcze gorące przelewamy do sparzonych słoików. Zakręcamy.
    Pasteryzujemy 15 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować