Bogracz wołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.pokrojoną w drobną kostkę cebulę szklimy na maśle, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę wołowinę i podsmażamy. gdy mięso delikatnie się zrumieni przekładamy do szybkowaru dolewamy wodę liść laurowy i kilka kulek ziela angielskiego i całość gotujemy. gdy mięso już robi się miękkie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę pokrojone pomidory szczyptę ostrej papryki i słodką paprykę w proszku. Całość doprawiamy wegetą i pieprzem.
2.Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę i zostawiamy do wystygnięcia.Gdy ostygną wbijamy jajko i wsypujemy mąkę ziemniaczaną zagniatając ciasto na kluski.
Z ciasta kulamy ok 1 cm kluseczki ( dla ułatwienia ja robię długi cieniutki rulon i odcinam ok 1 cm paseczki - jak kopytka)
3.do gotującej się zupy gulaszowej wsypujemy kluseczki i gotujemy ok. 3 minuty od czasu wypłynięcia.
Zupę gulaszową ewentualnie można zagęścić mąką
4.Ważne!
Kiedy gotujemy kluseczki w zupie to spowoduje jej zagęszczenie naszego gulaszu dlatego trzeba o tym pamiętać przed zagęszczeniem mąką
Porady
zamiast kluseczek ziemniaczanych, można zrobić kluseczki z lanego ciasta.
Komentarze