bogracz wołowy

4.5 (145 ocen)

kiedy rodzina słyszy że go robię wszyscy zjeżdżają na obiad

Składniki:

  • ok. 1,5 kg wołowiny
    łyżka masła
    2 cebule
    2 papryki czerwone
    2 puszki pomidorów krojonych( można zastąpić koncentratem pomidorowym)
    2 marchewki
    pietruszka
    słodka i ostra papryka
    wegeta, pieprz
    liść laurowy ziele angielskie
    ciasto na kluski ziemniaczane:
    ziemniaki ugotowane
    jajko
    mąka ziemniaczana
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania główne Bogracz

Bogracz wołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. pokrojoną w drobną kostkę cebulę szklimy na maśle, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę wołowinę i podsmażamy. gdy mięso delikatnie się zrumieni przekładamy do szybkowaru dolewamy wodę liść laurowy i kilka kulek ziela angielskiego i całość gotujemy. gdy mięso już robi się miękkie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę pokrojone pomidory szczyptę ostrej papryki i słodką paprykę w proszku. Całość doprawiamy wegetą i pieprzem.
  • 2. Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę i zostawiamy do wystygnięcia.Gdy ostygną wbijamy jajko i wsypujemy mąkę ziemniaczaną zagniatając ciasto na kluski.
    Z ciasta kulamy ok 1 cm kluseczki ( dla ułatwienia ja robię długi cieniutki rulon i odcinam ok 1 cm paseczki - jak kopytka)
  • 3. do gotującej się zupy gulaszowej wsypujemy kluseczki i gotujemy ok. 3 minuty od czasu wypłynięcia.
    Zupę gulaszową ewentualnie można zagęścić mąką
  • 4. Ważne!
    Kiedy gotujemy kluseczki w zupie to spowoduje jej zagęszczenie naszego gulaszu dlatego trzeba o tym pamiętać przed zagęszczeniem mąką

Porady

zamiast kluseczek ziemniaczanych, można zrobić kluseczki z lanego ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować