BOEUF STROGONOF

4.5 (157 ocen)

  • 16 godz.

Strogonof robię zawsze na większe rodzinne spotkania.

  • 16 godz.

Składniki:

  • 1,5 kg polędwicy wołowej
    30 dag pieczarek
    1 marchewka
    2-3 ogórki konserwowe
    3 papryki (czerwona,zielona, żółta)
    2 łyżki groszku konserwowego
    1 cebula
    olej do smażenia
    2-3 łyżki śmietanki
    1 łyżka mąki
    2-3 ziarenka ziela angielskiego
    2 liscie laurowe
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    sól, pieprz
    słodka papryka w proszku
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Boeuf strogonof - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-09f11ka 1. Mięso oczyścić pokroić na mniejsze kawałeczki, opruszyć mąką. Partiami podsmażać na rozgrzanym tluszczu. Przełożyć do rondla podlać wodą, dodać ziele angielskie i liść laurowy, dusić pod przykryciem do miękkości ok. 3-3.5 godziny na wolnym ogniu - aż mięso będzie miękkie.
  • image-04ssjdo 2. Gdy mięso jest na poł miękkie obrać marchewkę, pokroić w plastry i dodać do mięsa. Pieczarki obrać pokroić w plasterki i poddusić z cebulką na tluszczu, przełożyć do mięsa. Paprykę pokroić w słupki, dodać do mięsa. Ogórki zetrzeć na tarku o grubych oczkach i dodać do mięsa.Pod koniec duszenia dodać groszek, przecier pomidorowy, doprawić sola, pieprzem i papryką słodką. Dodać smietankę.
  • 3.

Porady

Strogonof najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy wszystkie smaki sie przejdą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować