Boeuf strogonof - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oczyścić pokroić na mniejsze kawałeczki, opruszyć mąką. Partiami podsmażać na rozgrzanym tluszczu. Przełożyć do rondla podlać wodą, dodać ziele angielskie i liść laurowy, dusić pod przykryciem do miękkości ok. 3-3.5 godziny na wolnym ogniu - aż mięso będzie miękkie.
2.Gdy mięso jest na poł miękkie obrać marchewkę, pokroić w plastry i dodać do mięsa. Pieczarki obrać pokroić w plasterki i poddusić z cebulką na tluszczu, przełożyć do mięsa. Paprykę pokroić w słupki, dodać do mięsa. Ogórki zetrzeć na tarku o grubych oczkach i dodać do mięsa.Pod koniec duszenia dodać groszek, przecier pomidorowy, doprawić sola, pieprzem i papryką słodką. Dodać smietankę.
3.
Porady
Strogonof najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy wszystkie smaki sie przejdą.
Komentarze