Przepis na bochenek nadziany znajdziesz w książce "Z miłości do gotowania" Magdaleny Nowaczewskiej zwyciężczyni 5 edycji programu MasterChef
Składniki:
bochenek chleba (mój ok. 500 g)
5 jajek
100 g kwaśnej śmietany
4 duże cebule szalotki (lub dymki)
100 g suchej kiełbasy
łyżeczka kminku
łyżka cukru
łyżka masła
sól i pieprz do smaku
Bochenek nadziany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odetnij górną część chleba, a środek usuń – najlepiej ręką. Podpiecz wytworzoną foremkę z chleba przez 10 minut w 150°C.
2.Na patelni rozgrzej masło, wrzuć szalotki przekrojone wzdłuż na pół, zasyp cukrem i karmelizuj kilka minut, aż nabiorą złotego koloru.
3.Zdejmij szalotki, a następnie na tej samej patelni podsmaż plastry kiełbasy
z obu stron.
4.W misce wymieszaj roztrzepane jajka ze śmietaną i przyprawami
5.Na spód chleba wyłóż warstwami kiełbasę, następnie cebulki i zalej mieszanką jajeczną. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 minut. Ostudź przed pokrojeniem.
Komentarze