Boczniakowa pomidorowa z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Opłukaną i obraną ze skóry ćwiartkę z kurczaka zalałam zimna wodą, doprowadziłam do wrzenia, zszumowałam, dodałam ziele angielskie i liść laurowy, posoliłam do smaku i ugotowałam do miękkości.
2.Włoszczyznę obrałam i opłukałam. Marchew, pietruszkę i selera starłam na tarce o dużych oczkach, pora drobno posiekałam.
Mięsko wyjęłam z rondla, bo było mi potrzebne do czegoś innego, do wywaru wsypałam rozdrobnioną włoszczyznę.
3.Boczniaki oczyściłam papierowym ręcznikiem, odcięłam gąbczaste kawałki ogonka, a kapelusze pokroiłam w dość szerokie paski w poprzek blaszek. Wrzuciłam je na rozgrzane sklarowane masło i obsmażyłam. Pod koniec dołożyłam wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
4.Dodałam je do rondla razem z suchym makaronem. Gotowałam na wolnym ogniu do pożądanej miękkości makaronu. Dodałam koncentrat pomidorowy, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Komentarze