Boczek z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek umyc , dokladnie osuszyc. Pozbyc sie skory , przekroic na pol tak aby powstaly dwie rowne czesci.
2.Wymieszac wszystkie przyprawy +peklosol + zelatyna +posiekany czosnek niedzwiedzi i dokladnie natrzec boczek. Nastepni zlozyc tak aby sie stykal w srodku wierzchnia strona .
3.Umiescic w szynkowarze , docisnac i wstawic do lodowki na 48 godzin.
4.Po tym czasie wlozyc do garnka (na dnie polozyc sciereczke ) , nalac wody do 3/3 wysokosci i zagotowac doprowadzajac mieso do temperatury 90 st. Gotujemy w 90 stopniach przez 60 minut . W razie ubytku wody dolac goracej wody .
5.Wyjac ,ostudzic calkowicie i wlozyc do lodowki na minimum 12 godzin.
Porady
Jezeli bedzie ciezko wyjac boczek , nalezy szynkowar polac goraca woda i nastepnie odwrocic do gory dnem i potrzasnoc.
Te skladniki sa na przygotowanie w szynkowarze o 900 ml pojemnosci .
Komentarze