Boczek z rękawa

0 (0 ocen)

  • 20 min

Zdrowa, domowa wędlina bez konserwantów, proste wykonanie.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    1,5 kg surowego chudego boczku
    Przyprawy: sól, pieprz i czosnek do smaku oraz 2 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren owocu jałowca, majeranek.
    Rękaw do pieczenia.

Boczek z rękawa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: przyprawy – liść laurowy, owoce jałowca i ziele angielskie, bardzo drobno pokruszyć, wymieszać z solą(u mnie 1,5 łyżki), pieprzem i majerankiem. Boczek opłukać, osuszyć, natrzeć przyprawami ze wszystkich stron, przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na całą noc. Następnie mięso zrolować, obwiązać nicią, włożyć do rękawa, zawiązać końce, piec około 30 minut w temp. 180 stopni, następnie temp. zmniejszyć do 150 stopni i piec do miękkości mięsa. Przed końcem pieczenia na 10 minut rozchylić rękaw, zwiększyć temp. by boczek się delikatnie zrumienił. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić widelcem czy mięso jest miękkie.

Porady

1.boczek przed pieczeniem można skropić olejem z ziołami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy