Boczek rolowany z cebulką

4.5 (157 ocen)

  • 3 godz.

Boczek pachnący ziołową nutką z cebulą i czosnkiem dla konserów ostrych smaków

  • 3 godz.

Składniki:

  • 2 kg boczku surowego
    1 główka czosnku
    2 cebule
    oregano
    majeranek
    papryka słodka
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól ziołowa do smaku
    zioła "małgosi"
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Boczek rolowany z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zrolowane mięso 1. Boczek myjemy osuszamy nacieramy pieprzem oraz solą ziołowę z każdej strony.Czosnek i cebulę obieramy,czosnek przeciskamy przez praskę a następnie wcieramy w mięso,cebulę kroimy w cienkie piórka obkładamy boczek oprószamy równomiernie niewielką ilością oregano i zawijamy w rulon,następnie zawijamy ściśle grubą bawełnianą nicią i po wierzchu nacieramy resztą ziół-papryką słodką oraz majerankiem.Tak przygotowane mięso wkłądamy do naczynia żaroodpornego lub w rękaw do pieczenia i wkładamy do lodówki na conajmniej dobę . Przed pieczeniem boczek ogrzać do temp pokojowej,włożyć do piekarnika nagrzanego do 200*c i piec pół godziny,po czym temp zmniejszyć do 180*c i piec jeszcze około 1,5 godziny w zależności od tego czy mięso jest grube czy cienkie.Pod koniec pieczenia odkryć naczynie lub rozciąć folię aby boczek ładnie sie zrumienił. Wyjąc z piekarnika i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Sok z pieczonego boczku zlać i zostawić do zasmażki do bigosu..
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować