boczek pieczony

4.5 (147 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Tym razem boczuś upiekłam z chrzanem, dodał mu poloru i niezwykłego aromatu, polecam :)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • około 1 kg surowego, jak najchudszego boczku
    2 ząbki czosnku
    musztarda ostra
    chrzan ze słoiczka
    majeranek
    sól, pieprz, słodka papryka
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Boczek pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek namoczyć w wodzie z dodatkiem 2 kopiastych łyżeczek soli, wstawić do lodówki na 24 godziny.

    Następnie osuszyć, przeciąć wzdłuż dłuższego boku, tak, by powstał płat o podwójnej długości, lekko rozbić tłuczkiem, natrzeć czosnkiem (po wewnętrznej stronie), osolić (dość obficie), oprószyć przyprawami ( po obydwu stronach), po wewnętrznej stronie (ta, która będzie w środku podczas zwijania) posmarować cienko musztardą, następnie cienko chrzanem, zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, obwiązać sznurkiem spożywczym, zawinąć w folię aluminiową.

    Nasz wałeczek ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na dno naczynia nalać wody, by sięgała do około 2 cm wysokości ścianek.
    Piec w nagrzanym piekarniku przez pierwsze 20 minut w 210 stopniach, następnie obniżyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze około 50 - 55 minut. Na około 25 minut przed końcem pieczenia rozciąć folię na górze, rozchylić ją i piec dalej, dzięki temu boczek będzie ładnie z góry przypieczony.

Porady

Z wywaru z mięska możemy zrobić domowe kostki rosołowe, wlewając go do woreczków na kostki lodu i mrożąc.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Chrzan Majeranek Musztarda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (4 ocen)

Opublikowany w Magazynie
image-0ynhl5w

To może cię zainteresować