Plastry karkówki smażone, podduszane, podane z serduszkami wyciętymi z plastrów ziemniaka, usmażone w głębokim tłuszczu, oraz z sałatką warzywną ze słoja.
1 godz. 10 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
karczek wieprzowy bez kości 5 plastrów
pół dużej czerwonej cebuli
1 średnia biała cebula
1 kg ziemniaków
słoik warzywnej sałatki domowego wyrobu
sól, pieprz kolorowy, pieprz ziołowy
tłuszcz do smażenia
Bitki z karczku z serduszkami ziemniaczanymi i sałatką warzywną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymyty i pokrojony w 5 plastrów karczek umieszczamy w folii i tłuczemy z obu stron tłuczkiem do mięsa.
2.Utłuczone plastry karczku solimy i pieprzymy z obu stron.
3.Smażymy na patelni z obu stron na rumiany kolor do miękkości mięsa.
4.Kroimy cebulę w piórka, lekko solimy by zmiękła.
5.Gdy mięso jest już prawie miękkie dodajemy cebulę do mięsa i smażymy na wolnym ogniu do momentu aż cebula i mięso będą miękkie.
6.W między czasie gdy smaży się mięso, obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w centymetrowe plastry z których wyciskamy serca lub inne kształty w zależności od posiadanych foremek. Tak przygotowane w serca ziemniaki smażymy na głębokim tłuszczu jak frytki.
7.Usmażone plastry karczku układamy na talerze, obok układamy usmażone serca z ziemniaków i sałatkę warzywną ze słoika (domowego wyrobu).
Komentarze