Rozpływające się w ustach, soczyste mięso wołowe skąpane we wspaniałym, wyrazistym sosie na bazie słodkiej musztardy i kaparów. Taki obiad zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienie.
1 godz. 40 min
Składniki:
-70 dag udźca wołowego
-100 ml śmietany 30%
-60 g odsączonych z zalewy kaparów
-1 łyżka słodkiej musztardy
-0,5 l wrzącej wody
-ok 2 łyżki mąki
-1 łyżka papryki wędzonej w proszku
-1 łyżka rozmarynu
-1 łyżka suszonych pomidorów w płatkach
-1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
-olej do smażenia
-ew. sól i pieprz
Bitki wołowe w sosie musztardowo-kaparowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku. Kroimy w plastry. Paprykę wędzoną, rozmaryn, suszone pomidory i cukier trzcinowy dokładnie mieszamy ze sobą. Przyprawami nacieramy plastry mięsa. Następnie obtaczamy je w mące i wrzucamy na rozgrzany olej.
2.Smażymy po 2-3 minuty z obu stron na rumiano. Przekładamy do garnka (razem z tłuszczykiem na którym się smażyło). Zalewamy wrzątkiem, wstawiamy na ogień. Gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę od czasu do czasu mieszając.
3.Po tym czasie dodajemy musztardę oraz odsączone z zalewy i przepłukane w zimnej wodzie kapary. Dusimy jeszcze przez 15 minut na wolnym ogniu. Następnie stopniowo, ciągle mieszając zawartość garnka dodajemy po łyżce śmietanki 30%. Gotujemy jeszcze 5 minut. Sos ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Smacznego!
Komentarze