Słodkie ciasto biszkoptowe i landrynkowy krem z białą czekoladą to połączenie któremu trudno się oprzeć, gwarantuję że jeśli raz spróbujecie będziecie prosić o dokładkę!
1 godz. 20 min
Składniki:
Ciasto:
3 jajka
3 łyżki mąki tortowej
3 łyżki cukru
2 łyżki oleju do smażenia
Szczypta soli
Krem:
300 ml śmietany kremówki 30%
2 paski białej czekolady
70 g owocowych landrynek
Dodatkowo:
Ananas w żelu
Melisa cytrynowa
Biskwity z patelni z landrynkowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę z cukrem, gdy masa będzie lśniąca, dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia, dodajemy przesianą pulchną mąkę i delikatnie mieszamy aby nie utracić konsystencji piany.
Na patelni o śr.21 cm rozgrzewamy olej nakładamy ciasto i na wolnym ogniu smażymy pod przykryciem, gdy od spodu się zrumieni, delikatnie przewracamy na drugą stronę i rumienimy, w ten sposób smażymy 3 takie same biskwity, odkładamy na talerz zwijamy na połowę i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
2.Krem:
Landrynki tłuczemy tłuczkiem na pył, śmietankę podgrzewamy w rondelku, aby była gorąca-nie gotujemy, wsypujemy landrynki, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do momentu aż wszystko się rozpuści. Zimną masę wstawiamy na co najmniej 3 godziny do lodówki aż stężeje, następnie ubijamy mikserem do uzyskania puszystego kremu, przekładamy biskwity, dekorujemy ananasem i melisą i podajemy.
Komentarze