Biszkoptowo-waflowy przekładaniec

4.5 (146 ocen)

polecam szczególnie dla tych, którzy lubią kombinować przy wypiekach :)

Składniki:

  • BISZKOPT:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    szklanka mąki
    łyżka mąki ziemniaczanej
    łyżeczka proszku do pieczenia

    PONADTO
    4 duże wafle
    budyń czekoladowy ugotowany z cukrem na mleku
    dżem jabłkowy (litrowy słoik)
    odrobin polewy czekoladowej (opcjonalnie)
    galaretka truskawkowa ( ja dałam trochę więcej wody + łyżeczkę żelatyny)
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Przekładaniec Desery Biszkopty

Biszkoptowo-waflowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw należy upiec biszkopt. Ubijamy pianę z białek z odrobiną soli, dodajemy następnie cukier, potem żółtka. Przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (warto dopasować blaszkę do kształtu wafli, bo ja musiałam się potem natrudzić, żeby odpowiednio połamać wafle). Biszkopt należy piec w 180 stopniach około 40 minut. Wyjmujemy go z blachy i odstawiamy go potem do całkowitego ostudzenia.
  • 2. Gotujemy budyń czekoladowy według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.
  • 3. Przygotowujemy galaretkę i studzimy ją, od czasu do czasu mieszając
  • 4. Ciasto przekładamy w następujący sposób:
    wafel
    połowa budyniu
    wafel
    połowa jabłek
    biszkopt
    połowa jabłek
    wafel
    reszta budyniu
    wafel
    (opcjonalnie: esy-floresy zrobione z polewy czekoladowej)
    galaretka
  • 5. Ciasto musi się przegryźć, wiec najlepiej smakuje następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować