Podobny do tiramisu , ale tylko podobny....Pyszny , delikatny i smaczny , w sam raz na deser do kawki:)
1 godz. 20 min
Składniki:
Biszkopt ciemny
3 jajka
szczypta soli
120g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
150g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao
Biszkopt jasny: takie same składniki jak na biszkopt jasny tylko bez kakao.
Nasączenie:
150 ml mocnej kawy
120 ml Amaretto
Krem:
500g serka Mascarpone
250g serka śmietankowego naturalnego
50g cukru
40 ml Amaretto
400ml śmietanki 30 proc.
2 opakowania cukru waniliowego
biszkopty okrągłe
Dodatkowo:
kakao do dekoracji
Biszkoptowiec z masa serkową z amaretto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Cukier i cukier waniliowy dodać do piany z białek i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka jajek, wymieszać mikserem na wolniejszych obrotach. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Stopniowo dodawać masy i delikatnie mieszać. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180'C przez ok. 20-25 minut (najlepiej sprawdzić ciasto patyczkiem).
Tak samo ubic biszkopt jasny -(oczywiscie bez kakao)
Biszkopty ostudzic.
Krem:
Serek Mascarpone, serek śmietankowy, cukier i Amaretto wymieszać. Śmietankę ubić z cukrem waniliowym na sztywno, dodać do masy serowej, wymieszać. Ciemny biszkopt lekko nasączyć, posmarować cienką warstwą kremu.. Okrągłe biszkopty zanurzać krótko w ponczu z kawy i Amaretto i układać jeden przy drugim na warstwie kremu. Na warstwę biszkoptów wyłożyć krem śmietankowy , zostawiając niewielka ilośc na wierzch .Przykryc jasnym biszkoptemi rozsmarowac cienko warste pozostałego kremu. Ciasto posypać obficie kakao. Przechowywać w lodówce.
Komentarze