Ciasto biszkoptowe serowo-truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budynie z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać do blaszki z papierem(27x38). Piec ok. 25-30 min. w 175*. Zdjąć papier i ostudzić.Można upiec dzień wcześniej, będzie lepiej przekroić.
2.Przekroić na dwa placki.
3.krem-Truskawki zmiksować, albo rozgnieść widelcem.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do letniego.Śmietankę zmiksować z pudrem i cukrem waniliowym, potem śmietan-fixem. Dodawać porcje sera, potem truskawki. Na koniec dolewać zelatynę, ciagle miksując, ale już nie za długo. Wylać na biszkopt w blaszce (z zamkniętymi bokami)
4.Przykryć drugą częścią biszkoptu.
5.masa-Miękką masę krówkową zmiksować ze śnieżką.Rozsmarować na placku.
6.Na górę zetrzeć czekoladę i ozdobić w/g własnego gustu.
Komentarze