To jest moja ulubiona opcja naleśnika.Robiąc frużelinę nie mogłam się oprzeć, musiałam usmażyć naleśniki i wypróbować nowej konfitury.Słodycz miesza się z pikanterią i orientalem przypraw.Niebo w gębie ;)
45 min
Składniki:
250 dag mąki pszennej
2 jajka
6 dag masła
10 dag cukru pudru lub cukru do wypieków
1 szkl mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kieliszek ulubionego alkoholu
150 ml soku truskawkowego
0,5 szkl cukru brązowego, biały tez będzie ok
dżem, marmolada, frużelina- do wyboru co mamy lub co lubimy
Biszkoptowe naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, jajka, masło, proszek do pieczenia, cukier puder i mleko łączymy ze sobą.
Z masy smażymy naleśniki. Składamy je w ulubiony sposób.
Na gorącą suchą patelnie sypiemy cukier brązowy, robimy karmel. Gdy cukier już się roztopił wlewamy nasz sok ( kompot). Trzeba bardzo uważać ponieważ można się oparzyć. Na ten syrop układamy naleśniki ( ja miałam 4 złożone w trójkąt) Chwilkę trzymamy je na ogniu i wlewamy nasz alkohol. Musimy jeszcze trochę je podusić w sosie przewracając na drugą stronę.
Tak gotowe naleśniki podajemy z konfiturą, bitą śmietaną, lodami lub innym dodatkiem.
U mnie była frużelina, sos karmelowo- truskawkowy z patelni i listki świeżej mięty.
Komentarze