Biszkoptowe naleśniki

0 (0 ocen)

  • 45 min

To jest moja ulubiona opcja naleśnika.Robiąc frużelinę nie mogłam się oprzeć, musiałam usmażyć naleśniki i wypróbować nowej konfitury.Słodycz miesza się z pikanterią i orientalem przypraw.Niebo w gębie ;)

  • 45 min

Składniki:

  • 250 dag mąki pszennej
    2 jajka
    6 dag masła
    10 dag cukru pudru lub cukru do wypieków
    1 szkl mleka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 kieliszek ulubionego alkoholu
    150 ml soku truskawkowego
    0,5 szkl cukru brązowego, biały tez będzie ok
    dżem, marmolada, frużelina- do wyboru co mamy lub co lubimy

Biszkoptowe naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, jajka, masło, proszek do pieczenia, cukier puder i mleko łączymy ze sobą.
    Z masy smażymy naleśniki. Składamy je w ulubiony sposób.

    Na gorącą suchą patelnie sypiemy cukier brązowy, robimy karmel. Gdy cukier już się roztopił wlewamy nasz sok ( kompot). Trzeba bardzo uważać ponieważ można się oparzyć. Na ten syrop układamy naleśniki ( ja miałam 4 złożone w trójkąt) Chwilkę trzymamy je na ogniu i wlewamy nasz alkohol. Musimy jeszcze trochę je podusić w sosie przewracając na drugą stronę.
    Tak gotowe naleśniki podajemy z konfiturą, bitą śmietaną, lodami lub innym dodatkiem.
    U mnie była frużelina, sos karmelowo- truskawkowy z patelni i listki świeżej mięty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy