Biszkoptowe ciasto na oleju z owocami

5 (188 ocen)

  • 40 min

Jest to bardzo szybkie i proste w wykonaniu ciasto. Sprawdza się gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a nie chce się nam piec czegoś bardziej pracochłonnego. Polecam przepis.

  • 40 min

Składniki:

  • 3 duże jajka
    16 dag mąki tortowej
    16 dag cukru
    100 ml oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    1 szklanka jeżyn
    pół szklanki malin
    cukier puder do oprószenia ciasta
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Biszkoptowe ciasto na oleju z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce myjemy i dokładnie osuszamy.
  • 2. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i oleju i kilka chwil ubijamy. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
  • 3. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy.
  • 4. Do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciemne ciasto, następnie jasne, można lekko przemieszać ciasta ze sobą, na wierzchu ciasta układamy przygotowane owoce.
  • 5. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
  • 6. Ciasto kroimy i podajemy. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jeżyny Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować