Składniki na 12 sztuk:
2 duże jajka ( lub 3 małe )
0,5 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru z wanilią (lub cukru wanilinowego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie: uduszone ok. 4-5 jabłek z odrobiną cukru do smaku
Biszkoptowe babeczki z nadzieniem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Kiedy piana będzie dobrze ubita stopniowo wsypywać cukier i cukier z wanilią. Dodać żółtka. Mieszać mikserem na najmniejszych obrotach lub drewnianą łyżką. Mąki wraz z proszkiem połączyć ze sobą. Stopniowo przesiewać mieszankę mąki przez sitko prosto do masy. Lekko wymieszać. Nakładać 1 łyżkę stołową masy do foremki, następnie małą łyżeczkę jabłek i łyżeczkę masy, tak aby zakryła jabłka. Piec w nagrzanym piekarniku do 160 C około 20 min. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze