Biszkopt rzucany kakaowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik do 180-190 stop.
2.Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, utrwalamy cukrem. Mąkę z kakao mieszamy w osobnym naczyniu.
3. Do ubitych białek dodajemy powoli po jednym żółtko i miksujemy na najwolniejszych obrotach. Kiedy wszystkie żółtka zużyjemy, odkładamy mikser.
4.Teraz porcjami dodajemy przesianą mąkę z kakao i delikatnie całość mieszamy.
5.Wykładamy do tortownicy i pieczemy przez 35-40 min w 180-190 stop.
6.Kiedy biszkopt wyda nam się gotowy ( możemy spr patyczkiem czy jest suchy) wyjmujemy go z piekarnika i natychmiast z 50 cm upuszczamy na podłogę ! Następnie biszkopt z powrotem wkładamy do piekarnika aby w nim ostygł przy uchylonych drzwiczkach. Kiedy ostygnie obkrajmy brzegi nożem i wyjmujemy nasz biszkopt.
Jeśli biszkopt wyrósł nam z górką możemy przekręcić go górą do dołu, wtedy zrówna nam się :)
Komentarze