Biszkopt Rzucany Kakaowy

4.5 (195 ocen)

Prosty przepis na biszkopt rzucany, ale tym razem kakaowy :)

Składniki:

  • Składniki na tortownice o śred 24 cm
    5 jajek
    2/3 szkl maki pszennej najlepiej tortowej
    3/4 szkl cukru
    3 i 1/2 czubate łyżki ciemnego kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Biszkopt rzucany kakaowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1mj30yh 1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik do 180-190 stop.
  • image-0hnyq7a 2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, utrwalamy cukrem. Mąkę z kakao mieszamy w osobnym naczyniu.
  • image-1n7gk07 3. Do ubitych białek dodajemy powoli po jednym żółtko i miksujemy na najwolniejszych obrotach. Kiedy wszystkie żółtka zużyjemy, odkładamy mikser.
  • image-1cromnj 4. Teraz porcjami dodajemy przesianą mąkę z kakao i delikatnie całość mieszamy.
  • image-0sg74gb 5. Wykładamy do tortownicy i pieczemy przez 35-40 min w 180-190 stop.
  • 6. Kiedy biszkopt wyda nam się gotowy ( możemy spr patyczkiem czy jest suchy) wyjmujemy go z piekarnika i natychmiast z 50 cm upuszczamy na podłogę ! Następnie biszkopt z powrotem wkładamy do piekarnika aby w nim ostygł przy uchylonych drzwiczkach. Kiedy ostygnie obkrajmy brzegi nożem i wyjmujemy nasz biszkopt.
    Jeśli biszkopt wyrósł nam z górką możemy przekręcić go górą do dołu, wtedy zrówna nam się :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować