Biszkopt kakaowy - baza do ciast i tortów

4 (1 ocen)

  • 60 min

Chyba każdy z nas choć raz piekł biszkopt. Z efektem końcowym różnie bywa :) mi zazwyczaj nie wyrastały bądź opadały. Teraz jest inaczej. Oto mój przepis na udany biszkopt kakaowy.

  • 60 min

Składniki:

  • 6 dużych jaj
    3/4 szkl. mąki
    2,5 łyżki kakao (kopiate)
    1/2 szkl. cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Biszkopt kakaowy Desery Biszkopty

Biszkopt kakaowy - baza do ciast i tortów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i nadal ubijamy aż masa będzie lśniąca, a cukier całkowicie się rozpuści (można to sprawdzić rozcierając odrobinę piany w palcach-nie powinniśmy czuć cukru). Gdy uzyskamy gęstą masę, po której można pisać mieszadłami miksera dodajemy kolejno po jednym żółtka - po każdym dokładnie miksując na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao (również przesiewamy) i mieszamy łyżką, bądź króciutko mikserem na najmniejszych obrotach (ja mieszam mikserem na małych obrotach, ale krótko!). Miskę z masą na biszkopt upuszczamy z wysokości około 15 cm (aby pozbyć się największych pęcherzyków powietrza). Masę wylewamy do tortownicy (24-26cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (boki zostawiamy i niczym nie smarujemy). Pieczemy około 35-40 minut w 170 stopniach (ja przykrywam tortownicę folią aluminiową, zdejmuję ją na 5 minut przed końcem pieczenia). Pozostawiamy w tortownicy do całkowitego ostudzenia, następnie odkrawamy delikatnie od brzegów i wyjmujemy z formy. Gotowe :).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować