Biszkopt jasny na occie

4.24 (286 ocen)

  • 50 min

Idealny biszkopt na tort lub ciasto. Pięknie wyrasta, nie opada - mój sprawdzony przepis, którym dziś się z Wami dzielę.

  • 50 min

Składniki:

  • 6 dużych jajek (klasy L lub XL 1 szt o wadze ok. 70 g)
    1 niepełna szklanka* (200g) cukru
    1 szklanka (150 g) mąki tortowej
    1/2 szklanki (100g) mąki ziemniaczanej
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka octu
    szczypta soli

    *szklanka o pojemności 250 ml
Wystaw ocenę:

4.24 (286 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty Jajko

Biszkopt jasny na occie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do temperatury 170-175 stopni (dolna grzałka). Tortownicę o średnicy ok. 25-26 cm wysmarować (samo dno) masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować.
    Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać trzepaczką do połączenia się składników. Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie szklista i sztywna dodać żółtka i zmiksować. Do dobrze ubitych jajek dodać stopniowo przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35-40 minut. Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić i przekroić na 3 blaty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jajka Mąka Ocet Proszek do pieczenia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować