Biszkopt jasny na oleju

4.41 (188 ocen)

Dzięki oleju biszkopt jest wilgotny i dłużej zachowuje świeżość!

Składniki:

  • 5 jajek

    180 g cukru

    1 1/4 szkl mąki pszennej tortowej (ok. 200 g)

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    5 łyżek oleju rzepakowego

    2 łyżki wody


Wystaw ocenę:

4.41 (188 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Biszkopt jasny na oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej! Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Żółtka roztrzepać w misce i również powoli i delikatnie wlewać do białek z cukrem na przemian z olejem oraz wodą (piana nie może opaść!). Mąkę przesiać, wsypać do piany razem z proszkiem do pieczenia, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników.
  • 2. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno, boki niczym nie wykładać!). Ciasto przelać do formy. Piec w rozgrzanym do 160 st.C piekarniku przez około 35-40 minut do zarumienienia (warto zrobić test patyczkiem- jeśli wbity do ciasta będzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest upieczony).





    Po tym czasie piekarnik uchylić, a biszkopt pozostawić w nim do studzenia. Po kilkunastu minutach wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.



    Wystudzony należy ostrym nożykiem oddzielić od rantów tortownicy. W zależności od upodobań, można go teraz przekroić nawet na 3-4 blaty i wykorzystać do tortu czy ciasta. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować