Biszkopt brownie na tort

4.33 (239 ocen)

Kiedy kolega poprosił mnie o tort, długo myślałam jaki przygotować. Ciekawiło mnie jak będzie smakował taki mocno czekoladowy biszkopt, bo nigdy nie próbowałam. Jak dla mnie rewelacja! Mokry i bardzo smaczny, dodatkowo fajnie się przekrawa, by przełożyć kremem.

Składniki:

  • Na formę o śr. 25cm

    120g ciemnego kakao
    250ml wrzątku
    125ml mleka
    1 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
    125g masła
    275g cukru trzcinowego
    165g cukru białego
    125ml oleju rzepakowego
    4 jajka
    280g mąki tortowej
    1 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Wystaw ocenę:

4.33 (239 ocen)

Zobacz również:

Torty Brownie Desery Biszkopty

Biszkopt brownie na tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kakao zalewamy wrzącą wodą, mieszamy, a następnie dolewamy mleko i ponownie łączymy składniki ze sobą. Pozostawiamy do przestudzenia.
    Mąkę łączymy z sodą oczyszczoną i podwójnie przesiewamy,

    Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Na najwolniejszych obrotach miksera powoli dolewamy olej, a po nim wbijamy po jednym jajku (kolejne dodajemy jak pierwsze jest całkowicie połączone z masą). Do masy dodajemy część przesianej mąki naprzemiennie z przygotowanym kakao- aż do wykorzystania całości.

    Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy przygotowany biszkopt i wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na ok 1 godzinę (do suchego patyczka).
    Upieczony biszkopt wyciągamy z formy po ok 30 minutach. Ścinamy zaokrąglony wierzch, a następnie za pomocą np. nitki przekrawamy na 3 krążki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować