Biszkopt z truskawkową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozmieszać z łyżką octu. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Ubijać dodając po łyżce cukru. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać żółtka. Dodać po łyżce mąki przesianej z proszkiem i wymieszać łopatką, długo nie mieszać aby ciasto nie opadło . Wyłożyć na blaszkę 25/35 cm wyłożoną papierem i posmarowanej tłuszczem (posmarować tylko dno blaszki, boków nie smarować) Piec ok 25 -30 min. w nagrzanym piekarniku do 160 stopni.
2.Pianka truskawkowa:
Galaretki rozmieszać w przegotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia.
1/2 kg truskawkek zmiksować w blenderze. Śmietankę ubić na sztywno dodać truskawki i tężejącą galaretkę. Wstawić piankę na chwilę do lodówki.
Na biszkopcie poukadać w pozycji pionowej truskawki.
Piankę wyłożyć na biszkopt, biszkopt wstawić do lodówki do stężenia.
3.2 galaretki rozpuścić w przegotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Wyłożyć na piankę truskawkową. Całość schłodzić.
Porady
Najlepiej gdy używać średnich truskawek wtedy mamy ładny efekt w przekroju. Truskawki które ja używałam były dosyć dużych rozmiarów dlatego trochę to zepsuło wygląd, smak jednak pozostał ten sam.
Komentarze