Biszkopt z roladkami makowymi i kremem cappuccino

5 (142 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Ciasto z moim ulubionym makowym dodatkiem. Wspaniale smakuje, a po przekrojeniu bardzo ładnie wygląda. Smaczna mozaika smaków. Ciasto proste w przygotowaniu, choć na takie nie wygląda. Polecam!

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt:
    5jajek
    ¾ szklanki cukru
    ½ szklanki oleju
    ¾ szklanki mąki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy

    Biszkopt na roladę:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy
    400g gotowej masy makowej

    Krem cappuccino:
    500ml mleka
    50g mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    4 łyżki cukru
    1 jajko
    250g masła lub margaryny
    3 – 4 łyżki kawy cappuccino o ulubionym smaku – nie rozpuszczamy
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Biszkopt z roladkami makowymi i kremem cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku, następnie cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem - wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 30 min. Zimny przekroić na 2 części.
  • 2. Biszkopt na roladę: Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Miksować aż cukry całkowicie się rozpuszczą. Zmniejszyć obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie dodać olej. Dokładnie wymieszać mikserem do połączenia wszystkich składników. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszaną mąkę z proszkiem. Ciasto przelać na blaszkę, piec ok. 10 minut w 180 stopniach. Na bawełnianej czystej ściereczce ułożyć upieczony biszkopt. Zdjąć papier do pieczenia i zwinąć jeszcze ciepłe ciasto razem ze ściereczką w rulon. Wystudzić. Rozwinąć biszkopt, posmarować go masą makową. Zwinąć szczelnie w roladę pomagając sobie ściereczką. Wstawić na 30 minut do lodówki aby rolada dobrze się scaliła. Po tym czasie pokroić ją na 1 cm roladki.
  • 3. Krem cappuccino: Odlać ½ szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować. Jajko i cukier zmiksować na puszystą masę, wlać odlane mleko i wsypać obie mąki. Roztwór wlać do gotującego się mleka. Całość gotować ok. 1 minuty, do zgęstnienia masy. Zimny budyń utrzeć z masłem i cappuccino na puszystą masę.
  • wzór 4. Przełożenie:
    Na pierwszą część biszkoptu wyłożyć trochę kremu, ułożyć ściśle roladki. Szczeliny między nimi oraz wierzch posmarować kremem. Nałożyć biszkopt. Wierzch oblać polewą czekoladową i dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować