Biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami

5 (165 ocen)

Sezon truskawkowy w pełni. Proponuję szybkie, zimne i nie zbyt słodkie ciasto.

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka
    1/3 szkl cukru
    3 łyżki mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    3 szkl mleka
    3 łyżki cukru
    1 budyń waniliowy
    1 łyżeczka ekstraktu wanilii
    50 g masła
    1 galaretka cytrynowa

    1200 g truskawek
    2 galaretki truskawkowe

    Poncz:
    1/2 szkl wody
    1 łyżeczka cukru
    sok z 1/2 cytryny

    Forma 24 x 36 wyłożona papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    Wymieszać i wyłożyć do formy i piec ok. 20 min. w temp. 180 stopni. Po schłodzeniu, ściąć wierzchnią odstającą skórkę i nasączyć ponczem.
  • 2. Proszek budyniowy wsypać do szklanki, dodać pół szklanki mleka i wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać rozmieszany budyń i mieszając chwilkę gotować. Do gorącego budyniu dodać masło, ekstrakt wanilii a następnie galaretkę w proszku. Mieszać do rozpuszczenia galaretki, przykryć i schłodzić.
  • 3. Na przygotowany biszkopt, wyłożyć tężejący krem i wcisnąć jedna obok drugiej truskawki. Resztę truskawek przeciąć i wcisnąć między całe.
  • 4. Galaretki truskawkowe rozpuścić w trzech szklankach gorącej wody. Po schłodzeniu, lekko tężejącą galaretkę wyłożyć na truskawki i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Porady

Biszkopt najlepiej upiec 1 - 2 dni wcześniej. Można wykorzystać biszkopt upieczony wcześniej i zamrożony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować