Biszkopt z chałwą, orzechami i polewą

4 (1 ocen)

Coś dla tych małych i dużych łasuchów.

Składniki:

  • biszkopt na formę 24x24 cm:
    5 dużych jajek
    pół szklanki mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół szklanki cukru
    krem:
    300 g chałwy
    pół kostki masła
    2 budynie waniliowe
    2 szklanki mleka
    łyżka cukru
    garść orzechów
    polewa:
    pół kostki masła
    2 łyżki cukru
    3 łyżki ciemnego kakao
    5 łyżek mleka
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Ciasto

Biszkopt z chałwą, orzechami i polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na puch z dodatkiem cukru. Pojedynczo dodawać żółtka, miksując na wolnych obrotach. Mąki z proszkiem wymieszać, dodawać stopniowo. Formę wyłożyć papierem , natłuścić, wlać biszkopt. Upuścić z 30 cm, tak aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Piec ok 30 minut w 170 stopniach C.
  • 2. Po wyjęciu znów upuścić, odstawić aż ostygnie. Szybkim ruchem zdjąć pergamin. Przekroić wzdłuż na dwie połówki.
  • 3. Budyń ugotować według przepisu, posłodzić. Odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć mikserem, dodawać po łyżce budyniu i pokruszoną chałwę.
    Orzechy zblendować na gładko, dodać do masy, wymieszać.
    Masę wyłożyć, przykryć drygą częścią ciasta, lekko docisnąć.
  • 4. Na małym gazie roztopić margarynę z cukrem, dolać mleko, dosypać kakao chwilę podgrzać ale należy uważać aby polewa się nie zagotowała.
    Gorącą polać ciasto. odstawić na noc do lodówki.

Porady

Wierzch można dowolnie ozdobić, posypać kruszonymi orzechami z herbatnikami, lub kolorową posypką. Aby ciasto ładnie się ukroiło należy kroić ciepłym nożem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Chałwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować