Biszkopt z chałwą, orzechami i polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek, ubić na puch z dodatkiem cukru. Pojedynczo dodawać żółtka, miksując na wolnych obrotach. Mąki z proszkiem wymieszać, dodawać stopniowo. Formę wyłożyć papierem , natłuścić, wlać biszkopt. Upuścić z 30 cm, tak aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Piec ok 30 minut w 170 stopniach C.
2.Po wyjęciu znów upuścić, odstawić aż ostygnie. Szybkim ruchem zdjąć pergamin. Przekroić wzdłuż na dwie połówki.
3.Budyń ugotować według przepisu, posłodzić. Odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć mikserem, dodawać po łyżce budyniu i pokruszoną chałwę.
Orzechy zblendować na gładko, dodać do masy, wymieszać.
Masę wyłożyć, przykryć drygą częścią ciasta, lekko docisnąć.
4.Na małym gazie roztopić margarynę z cukrem, dolać mleko, dosypać kakao chwilę podgrzać ale należy uważać aby polewa się nie zagotowała.
Gorącą polać ciasto. odstawić na noc do lodówki.
Porady
Wierzch można dowolnie ozdobić, posypać kruszonymi orzechami z herbatnikami, lub kolorową posypką.
Aby ciasto ładnie się ukroiło należy kroić ciepłym nożem.
Komentarze