Ciasto z orzechowym kremem i kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W pierwszej kolejności przygotowujemy biszkopt ( najlepiej dzień wcześniej lub chociaż kilka godzin). Ubijamy białka na sztywno. Dodajemy cukier i cukier waniliowy, mieszamy aż całkowicie się rozpuści. Dodajemy żółtka, mąki przesiane oraz proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy.Dodajemy kakao. Przygotowujemy brytfannę 25x30. Smarujemy delikatnie olejem. Wlewamy biszkopt i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180stopni przez ok. 35 min.
2.Przygotowujemy kremy wg, zaleceń producenta. Wsypujemy drobne orzechy i dokładnie mieszamy.
3.Upieczony biszkopt kroimy na trzy części. Każdą z nich lekko namaczamy wodą z cytryną.
Na pierwszy biszkopt nakładamy niecałą połowę kremu, dokładnie rozsmarowujemy. Nakładamy kolejny biszkopt i kładziemy krem ( jeżeli sobie życzymy to zostawiamy niewielką ilość aby ozdobić ciasto). Przykrywamy ostatnim biszkoptem. Na koniec nakładamy kajmak. Ozdabiamy orzechami i kremem według upodobań.
Komentarze