W ciastach może nie jestem za dobra,ale nie poddaję się i staram się od czasu do czasu coś przygotować ..Ciasto z takimi warstwami ładnie się prezentuje .Z końcowego efektu i smaku jestem zadowolona .
60 min
Składniki:
Biszkopt:
-4 jajka
-niecałe 0,5 szklani mąki pszennej
-0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
-1,5 łyżki kakao
-2 łyżki wody
Masa serowa:
-0,5 kg twarogu
-2 jajka
-0,5 szklanki mleka 2%
-1 budyń śmietankowy
-100 g masła
-7 miętowych okrągłych pastylek w czekoladzie
-3/4 szklanki cukru
Masa truskawkowa:
-450 g mrożonych truskawek
-125 g masła
-1 i 1/3 truskawkowej galaretki
-3/4 szklanki cukru
-3 łyżki drobno posiekanej mięty
Ponadto:
1 truskawkowa galaretka
bita śmietana,czekoladowe wiórki,mięta do dekoracji
.
Biszkopt z masą serową i maślano-truskawkową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Mąkę pszenną ,ziemniaczaną i kakao wymieszać a następnie przesiać..Białłka ubić utrwalić cukrem,stopniowo dodawać po jednym żółtku .Masę delikatnie połączyć drewnianą łyżką z mąką i wodą.Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką formy o wymiarach 24x24 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180 st.C przez około 25-30 minut.Po ostudzeniu biszkopt przekroić.
2.Masa serowa:Ser przepuścić przez maszynkę razem z masłem i cukierkami.Następnie dodać jajka i cukier .Zagotować.Budyń rozprowadzić w mleku.Wlać do sera.Gotować na małym ogniu około 5 minut.Ciepłą masę wylać na blat biszkopta.(Ważne jest by biszkopt umieszczony był w formie)Nakryć drugim biszkoptem.(Drugi blat biszkopta można nasączyć)
3.Masa truskawkowa:Galaretkę rozpuścić w szklance wody.Masło utrzeć z cukrem na puch.Rozmrożone truskawki zmiksować .Dodać masło i miętę.Miksować w blenderze do uzyskania gładkiej masy.Pod koniec wlać lekko tężejącą galaretkę.Masę wyłożyć na biszkopt.Pozostawić do stężenia
4.Galaretkę przygotować według przepisu.Lekko tężejącą wylać na masę truskawkową.
5.Udekorować bitą śmietaną,czekoladowymi wiórkami i miętą.
.
Komentarze