Biszkopt z masą serową i maślano-truskawkową pianką

0 (0 ocen)

  • 60 min

W ciastach może nie jestem za dobra,ale nie poddaję się i staram się od czasu do czasu coś przygotować ..Ciasto z takimi warstwami ładnie się prezentuje .Z końcowego efektu i smaku jestem zadowolona .

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:

    -4 jajka

    -niecałe 0,5 szklani mąki pszennej

    -0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

    -1,5 łyżki kakao

    -2 łyżki wody




    Masa serowa:

    -0,5 kg twarogu

    -2 jajka

    -0,5 szklanki mleka 2%

    -1 budyń śmietankowy

    -100 g masła

    -7 miętowych okrągłych pastylek w czekoladzie

    -3/4 szklanki cukru




    Masa truskawkowa:

    -450 g mrożonych truskawek

    -125 g masła

    -1 i 1/3 truskawkowej galaretki

    -3/4 szklanki cukru

    -3 łyżki drobno posiekanej mięty




    Ponadto:

    1 truskawkowa galaretka

    bita śmietana,czekoladowe wiórki,mięta do dekoracji
    .
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Biszkopt z masą serową i maślano-truskawkową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Mąkę pszenną ,ziemniaczaną i kakao wymieszać a następnie przesiać..Białłka ubić utrwalić cukrem,stopniowo dodawać po jednym żółtku .Masę delikatnie połączyć drewnianą łyżką z mąką i wodą.Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką formy o wymiarach 24x24 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180 st.C przez około 25-30 minut.Po ostudzeniu biszkopt przekroić.
  • 2. Masa serowa:Ser przepuścić przez maszynkę razem z masłem i cukierkami.Następnie dodać jajka i cukier .Zagotować.Budyń rozprowadzić w mleku.Wlać do sera.Gotować na małym ogniu około 5 minut.Ciepłą masę wylać na blat biszkopta.(Ważne jest by biszkopt umieszczony był w formie)Nakryć drugim biszkoptem.(Drugi blat biszkopta można nasączyć)
  • 3. Masa truskawkowa:Galaretkę rozpuścić w szklance wody.Masło utrzeć z cukrem na puch.Rozmrożone truskawki zmiksować .Dodać masło i miętę.Miksować w blenderze do uzyskania gładkiej masy.Pod koniec wlać lekko tężejącą galaretkę.Masę wyłożyć na biszkopt.Pozostawić do stężenia
  • 4. Galaretkę przygotować według przepisu.Lekko tężejącą wylać na masę truskawkową.
  • 5. Udekorować bitą śmietaną,czekoladowymi wiórkami i miętą.
    .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować