Bigos to tradycyjna dla kuchni polskiej. Najlepszy bigos to taki który jest kilkakrotnie odgrzewany. Polecam mój pyszny staropolski bigos na świąteczny stół...
6 godz.
Składniki:
Składniki
2 kg kiszonej kapusty
2 kg kapusty świeżej
0,5 kg wołowiny
0,5 kg wieprzowiny
0,5 kg dziczyzny
1 kg kiełbasy np śląskiej
0,5 kg wędzonego boczku
4 kabanosy
garść suszonych grzybów leśnych
kilka śliwek (suszonych) wędzonych
garść rodzynek
ziele angielskie
liście laurowe
pieprz czarny ziarnisty
owoc jałowca
łyżeczka majeranku
4 cebule
4 łyżki koncentratu pomiorowego (niekoniecznie)
sól
pieprz
przyprawa maggi (niekoniecznie)
szklanka czerwonego wina (u mnie grzaniec galicyjski)
Bigos świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę świeżą drobno siekmy, zalewamy wodą i gotujemy około 10 min, odcedzamy.
Kapustę kiszoną odciskamy z soku (zostawiamy szklankę soku na później), lekko kroimy i wrzucamy do garczka z kapustą świeżą.
Namoczone w ciepłej wodzie grzyby kroimy i wlewamy z wodą do garnka.
Gotujemy na małym ogniu, przyprawiamy zielem, liśćmi, pieprzem, dorzucamy śliwki i rodzynki.
Mięso kroimy w kostkę i smażymy na patelni, łączymy z kapustą.
Kiełbasę, boczek drobno kroimy następnie smażymy z cebulą, wrzucamy do garnka.
Dodajemy koncentrat wymieszany w szklance przegotowanej wody, mieszamy.
Bigos dusimy na małym ogniu około 2 godziny, pozostawiamy do ostygnięcia, wsadzamy do lodówki.
Na drugi i trzeci dzień postępujemy podobnie.
Bigos w trakcie gotowania podlewamy czerwonym winem, ewentulnie gorącą wodą.
Na koniec przyprawiamy do smaku, dolewamy sok z kapusty aby uzyskć odpowiednią kwaskowość.
Komentarze