"bigos"bez kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy i kroimy w ćwierć talarki,dusimy na oleju, aż się zeszkli,dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy 5 minut.
Przekładamy do garnka razem z puszczonym sokiem,podlewamy wodą,aby warzywa były zanurzone.
Marchew obraną ścieramy na tartce na grubych oczkach i dodajemy do garnka,dusimy ok. 10 min.
W tym czasie kiełbasę obieramy i kroimy w kostkę lub półplasterki i podsmażamy na patelni,dodajemy do garnka i dalej dusimy.
Ogórki ze skórką kroimy w kostkę dodajemy do garnka, przyprawiamy i dusimy,aż warzywa będą miękkie(ogórki pozostają chrupiące).
Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy.
Porady
Smakuje zarówno z dodatkiem ziemniaków jak i z pieczywem.
Komentarze