Bigos z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurki myjemy i osuszamy.
Większe kroimy w kawałki.
Kapustę płuczemy i gotujemy ok. 30 minut w 4 l wody. Odcedzamy.
Ponownie zalewamy
wodą i wkruszamy kostki.
Dodajemy kurki. Gotujemy ok.
50 minut.
2.Kiełbasę kroimy w kostkę
i smażymy na rozgrzanym oleju.
Kapustę i kurki odcedzamy,
ponownie wkładamy do
garnka. Wlewamy trochę
wrzącej wody (by kapusta nie
przywarła). Dodajemy kiełbasę
wraz z tłuszczem po smażeniu,
przyprawę do bigosu
i koncentrat. Doprawiamy do
smaku. Dusimy 10 minut.
3.Na patelni roztapiamy
smalec, wsypujemy mąkę
i robimy zasmażkę. Gdy się zrumieni, studzimy. Dodajemy
do kapusty, mieszamy. Dusimy
jeszcze 20 minut.
Komentarze