Bigos z kurkami

4.48 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 2 godz.

Lubię eksperymentować w kuchni. Połączenie kapusty z kurkami dało wspaniały efekt.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ● 2 kg kiszonej kapusty
    ● 30 dag kurek
    ● 25 dag kiełbasy
    ● mały słoik koncentratu pomidorowego
    ● 3 kostki rosołowe
    ● 4 łyżki smalcu
    ● 4 łyżki mąki pszennej
    ● op. przyprawy do bigosu
    ● szczypta soli i pieprzu
    ● olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bigos z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bigos z kurkami 1. Kurki myjemy i osuszamy.
    Większe kroimy w kawałki.
    Kapustę płuczemy i gotujemy ok. 30 minut w 4 l wody. Odcedzamy.
    Ponownie zalewamy
    wodą i wkruszamy kostki.
    Dodajemy kurki. Gotujemy ok.
    50 minut.
  • 2. Kiełbasę kroimy w kostkę
    i smażymy na rozgrzanym oleju.
    Kapustę i kurki odcedzamy,
    ponownie wkładamy do
    garnka. Wlewamy trochę
    wrzącej wody (by kapusta nie
    przywarła). Dodajemy kiełbasę
    wraz z tłuszczem po smażeniu,
    przyprawę do bigosu
    i koncentrat. Doprawiamy do
    smaku. Dusimy 10 minut.
  • 3. Na patelni roztapiamy
    smalec, wsypujemy mąkę
    i robimy zasmażkę. Gdy się zrumieni, studzimy. Dodajemy
    do kapusty, mieszamy. Dusimy
    jeszcze 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować