Bigos z młodej kapusty z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Kapustę pokroić przełożyć do garnka
• Zetrzeć marchewkę na dużych oczkach
• Dodać do kapusty liść laurowy,angielskie ziele,kminek
• Zalać nie wielką ilością wody gotować aż kapusta zmięknie i odparuje prawie cała woda
• Uważać by nie przypalić kapusty
2.• Cebulę pokroić w kostkę
• Na patelnię dać masło i kilka łyżek oliwy smażyć cebulę dodać czosnek przeciśnięty przez praskę,pieczarki pokrojone w plastry,pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę
• Dusić wszystko pod przykryciem do odparowania wody
3.• Pod koniec gotowania kapusty dodać pokrojone pomidory bez skórki i warzywa podsmażone z patelni
• Doprawić wszystko przyprawami dodać posiekane zioła.
• Wszystko razem podsmażyć na koniec obsypać bigos łyżką mąki i zaraz wymieszać
Komentarze