Bigos z mięsem i kiełbasą bezglutenową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokroić kapustę na drobno i zalać gorącą wodą. Zagotować bez przykrycia. Próbujemy kapustę- jeśli będzie kwaśna to odlewamy wodę i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy. W międzyczasie myjemy mięso, kroimy w kostke i wkładamy do garnka. Mięso podlewamy wodą, przykrywamy i dusimy do miękkości. Na patelni smażymy na maśle klarowanym lub oleju kokosowym drobno pokrojoną kiełbasę. Do kiełbasy dodać piórka z 2 cebul i podsmażyć aż cebula się zeszkli. Gdy kapusta będzie miękka dodajemy mięso z sosem oraz kiełbasę z cebulą i mieszamy. Sparzyć pomidory wrzątkiem, pokroić na małe kawałki i wkładamy do garnka, aby puściły soki z pomidorów. Przy użyciu sita nad garnkiem z bigosem staramy się rozetrzeć resztę pomidorów. Sok z pomidorów dodajemy do bigosu. Mieszamy. Doprawić solą i pieprzem.
Komentarze