główka białej kapusty (średniej wielkości)
0,5 kg kapusty kiszonej
2 cebule
żeberka, karkówka lub golonka (golonkę wcześniej obgotować aż będzie odchodzić od kości)
20 dag boczku wędzonego
trochę kiełbasy lub 2-3 kabanosy
przecier pomidorowy
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
kostka rosołowa
sól, pieprz, przyprawa do bigosu
1.Kapustę białą poszatkować, dodać liście laurowe, ziele i kostkę rosołową podlać wodą (2-3 szklanki) i gotować razem z mięsem (pokrojonym w kostkę w przepadku karkówki, w całości w przypadku żeberek lub z obgotowaną golonką pokrojoną w kostkę) aż trochę zmięknie. Jak mięso będzie miękkie (w przypadku żeberek) oddzielić od kości, pokroić i włożyć z powrotem do kapusty. Dodać kiszoną kapustę przelaną wodą i poszatkowaną.
2.Cebulę pokroić w dość grubą kostkę i zeszklić na oleju razem z boczkiem pokrojonym w kostkę. dodać do kapusty. Na koniec dodać pokrojone kabanosy. Przyprawić do smaku.
3.Dodać przecier i jeszcze pogotować razem ok 15 min. Wszystko razem gotuję ok 3 godzin aż kapusta i mięso będą miękkie. Dość często mieszać i podlewać wodą w razie potrzeby. Łatwo się przypala ;)
w razie czego służę pomocą..;)
Komentarze