Danie powstało z tego co miałam pod ręką i nie ukrywam,że wyszło bardzo pysznie.Najlepiej smakuje podane ze świeżym pieczywem.
1 godz. 10 min
Składniki:
1 kg pieczarek
4 duże cebule
2 ząbki czosnku
1 puszka kukurydzy
40 dag cienkich parówek
1 łyżka przecieru pomidorowego
kilka łyżek ketchupu
słodka papryka w proszku
zioła prowansalskie
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Bigos z pieczarek, parówek, cebuli i kukurydzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę,czosnek i pieczarki obieramy,następnie pieczarki płuczemy i osuszamy.
Czosnek drobno kroimy,cebulę kroimy w piórka ,a pieczarki w półplasterki.
2.W garnku rozgrzewamy olej,wrzucamy cebulę i czosnek,chwilę przesmażamy ( uważamy,żeby za mocno nie przypiec ) ,następnie wrzucamy pieczarki i chwilę przesmażamy.Całość dusimy do miękkości często mieszając.
3.Kukurydzę osączamy z zalewy,parówki kroimy w plasterki.Następnie dodajemy do pieczarek i cebuli.Dodajemy również ketchup i przecier pomidorowy.
4.Bigosik przyprawiamy do smaku solą ,pieprzem,papryką i ziołami prowansalskimi.Chwilę przesmażamy i podajemy.
Komentarze