Inna wersja tradycyjnego bloku z herbatnikami lub orzechami – ciasta z mojego dzieciństwa. Biała czekolada zastąpiła kakao, płatki kukurydziane herbatniki a zamiast orzechów dodałam żurawinę. Efekt końcowy zaskoczył wszystkich.
Biały blok czekoladowy z płatkami kukurydzianymi i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
2.W rondelku zagotować 3/4 szklanki wody dodać pokrojone w kawałki masło i cukier. Całość rozpuścić do uzyskania płynnej konsystencji.
3.Żurawinę bardzo drobno pokroić .
4.Do miski wsypać mleko w proszku, wlać rozpuszczone masło z cukrem oraz czekoladę. Całość wymieszać do otrzymania jednolitej masy. Następnie do masy dodać 150g płatków oraz żurawinę, wszystko ponownie wymieszać.
5.Masę wylać do keksówki natłuszczonej olejem i wyłożonej folią spożywczą. Na wierzchu posypać płatkami kukurydzianymi i wstawić
do lodówki aż ciasto zastygnie.
6.Po tym czasie wyjąć ciasto z formy, usunąć folię i polać rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Komentarze