Bezowo-porzeczkowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Nutka dżemu porzeczkowego sprawia,że słodycz bezy nie jest odczuwalna.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    - 3 niepełne szkl. mąki
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - pół szkl. cukru
    - 200 g margaryny
    - 6 żółtek

    Beza:
    - 6 białek
    - 1,5 szkl. cukru pudru
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Masa budyniowa:
    - 0,5 l mleka
    - 3 łyżki mąki pszennej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 2 żółtka
    - cukier waniliowy
    - 3 łyżki cukru
    - 200 g masła
    - aromat migdałowy

    Ponadto:
    - słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
    - 100 g płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bezowo-porzeczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części.
  • 2. Białka ubić na sztywną pianę, po czym stopniowo, małymi ilościami dodawać cukier i dokładnie ubijać. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać
  • 3. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć spód formy ( o wym. 24x38) wcześniej wyścieloną papierem do pieczenia. Na cieście rozsmarować połowę dżemu. Po czym wyłożyć połowę bezy i posypać połową opakowania płatków migdałowych. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Piec 40 min. w temp. 170st.
  • 4. Część mleka zagotować z cukrami. Pozostałą część zmiksować z żółtkami i mąkami. Wlać do gotującego się mleka. Ostudzić. Następnie utrzeć z masłem, pod koniec dodając aromat migdałowy.
  • 5. Wystudzone placki przełożyć kremem budyniowym. Schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować