Bezowo-porzeczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części.
2.Białka ubić na sztywną pianę, po czym stopniowo, małymi ilościami dodawać cukier i dokładnie ubijać. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać
3.Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć spód formy ( o wym. 24x38) wcześniej wyścieloną papierem do pieczenia. Na cieście rozsmarować połowę dżemu. Po czym wyłożyć połowę bezy i posypać połową opakowania płatków migdałowych. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Piec 40 min. w temp. 170st.
4.Część mleka zagotować z cukrami. Pozostałą część zmiksować z żółtkami i mąkami. Wlać do gotującego się mleka. Ostudzić. Następnie utrzeć z masłem, pod koniec dodając aromat migdałowy.
5.Wystudzone placki przełożyć kremem budyniowym. Schłodzić w lodówce.
Komentarze