Bezglutenowe kluski ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bezglutenowe kluski ze szpinakiem. Delikatne i mięciutkie po ugotowaniu, a zarazem zwarte i jędrne kluski są idealnym dodatkiem do mięsnego sosu. Ciasto na kluski jest bardzo plastyczne, a podczas gotowania nie rozpada się.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje ( około 600 g )

    ziemniaki 3 duże
    koncentrat mąk Schär 150 g plus do ewentualnego podsypania
    szpinak rozdrobniony brykiet 8 kawałków
    jajko
    sól, pieprz
    oliwa

Bezglutenowe kluski ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Ziemniaki obieram, myję i gotuję do miękkości. Szpinak podsmażam na rozgrzanej oliwie, mieszając cały czas. Ziemniaki odcedzam i przeciskam przez praskę jeszcze ciepłe. Następnie dodaję jajko, sól, pieprz, szpinak i wszystko mieszam ze sobą. Do masy ziemniaczanej dodaję stopniowo koncentrat, kiedy masa będzie gęsta przekładam ją na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiam ciasto. Ciasto zagniatam, aż będzie gładkie i elastyczne. Formuję rulony, z których wykrawam kawałki o wielkości 2 cm. Następnie każdą kluskę lekko spłaszczam oprószonym w mące widelcem.
    Kluski wrzucam na osolony wrzątek z dodatkiem oliwy. Gotuję przez 2 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię wody. Kluski gotuję partiami, aby się nie posklejały. Wyjmuję łyżką cedzakową.
    Smacznego,

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy