Bezglutenowe ciasteczka cynamonowo-anyżowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

Ciasteczka z poniższego przepisu bardzo mocno pachną cynamonem, nutą anyżu, kardamonu i miodem. Ich sposób przygotowania jest prosty, a ciasteczka wychodzą bardzo mięciutkie.

  • 20 min

Składniki:

  • 1/2 szklanki koncentratu mąki bezglutenowej ( jeżeli nie mamy problemu z glutenem, można zastąpić mąka pszenną)
    1/2 szklanki mąki migdałowej, ryżowej lub kukurydzianej
    5 łyżek cukru pudru
    1/4 kostki masła (50g) - roztopionego i lekko przestudzonego
    6 łyżek miodu
    2 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki sypkiego anyżu
    1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Bezglutenowe ciasteczka cynamonowo-anyżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło podgrzać z miodem, cukrem i przyprawami, aż do rozpuszczenia się cukru i dobrego połączenia składników, a następnie ostudzić.
  • 2. Mąkę z sodą przesiać do miski, dobrze wymieszać, dodać resztę składników. Dobrze wyrobić.
  • 3. Ciasto rozwałkować na dobrze oprószonej mąką stolnicy na grubość 4 mm.
  • 4. Wykrawać dowolne kształty pierniczków. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 1,5cm.
  • 5. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180C przez około 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować