Jeden z najważniejszych sosów kuchni włoskiej. Jest podstawą zapiekanego makaronu np. lasagne czy cannelloni, ale również zapiekanych naleśników, mięsa czy warzyw.
4.5 (169 ocen)
Porady
Sos ma wyjść gładki i nie powinno być w nim grudek. Dlatego stale trzeba go mieszać. Jeśli z niewiadomych powodów zdarzy się tak, że w sosie powstaną grudki, można przetrzeć go przez sitolub zmiksować blenderem. Jeżeli nie zamierzamy od razu używać sosu, jego wierzch należy przykryć folią spożywczą (tak, aby przylegała do powierzchni sosu), w ten sposób nie powstanie kożuch. Sos mozna przechowywać przez 4 dni w lodówce. Gęstość sosu zależy od ilości dodanej mąki.Jeżeli chcemy uzyskać rzadszy sos (bo np. używamy suchego makaronu do lasagni) należy dodać mniej mąki. A gdy sos wyjdzie za gęsty, można go rozrzedzić mlekiem.
Komentarze