Bawole oczy waniliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciasta zagnieść razem.
Podzielić ciasto na dwie części
Jedną część rozłożyć na wyłożonej pergaminem blaszce ( około 25/40 cm) , posmarować dżemem i upiec ( 180 stopni 30 min ).
2.Do drugiej części ciasta dodać sodę i kakao zagnieść.
Z kakaowego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i w każdą wcisnąć do każdej kulki wiśnie.
Kulki ułożyć na blaszce i piec 20- 30 min w temp. 180 stopni.
3.Krem :
Zelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody.
Z laski wanili wyskrobać nasionka, dodać do mleka i zagotować.
Żółtka utrzeć z cukrem i cały czs ucierając powoli wlać gorące mleko. Masę mleczno - jajeczną wlać do garnuczka i cały czas mieszając zagotować (gotujemy tylko chwilę do pokazania się pierwszych bąbelków). Zdjąć z ognia dodać żelatynę dokładnie wymieszać i dodać wódkę. Masę wystudzić. Jak zacznie krzepnąć dołożyć do masy ubitą śmietanę i bardzo delikatnie wymieszać
4.Na wystudzone ciasto które piekliśmy pierwsze układamy kakaowe kulki, które moczymy w kawie. Wszystko zalewamy krzepnącym kremem .
GOTOWE SMACZNEGO
Na wierzch można ułożyć biszkopty namoczone w kawie i polać polewą
Komentarze